Sukelluslasit ja uimalasit

Sukelluslasit omilla voimakkuuksilla

Urheillessa ja harrastuksissa näkemiselle on enemmän haasteita, kuin arjessa. Silmälasit saattavat olla tiellä, vaarassa rikkoutua tai mennä huuruun. Kerron nyt omista kokemuksistani ja eri vaihtoehdoista.

Meillä suomalaisilla on yli miljoonalla silmälasit ja kaikilla meillä on erilaisia näkemistarpeita.  Tavallisessa arjessa yleensä riittävät oikeat kauko- , lähi ja/tai monitehosilmälasit. Piilolinssien kanssa on elämä vieläkin mukavampaa.

Uimalasit silmälasivahvuuksilla

Olen likinäköinen eli en näe kauas ilman silmälasejani. Uimahalleissa on ikävää, kun ei näe kelloa ja löydä oikeaan pukuhuoneeseen.  Käytän uidessa mieluiten piilolinssejä ja hyvin istuvia uimalaseja. Kertakäyttöpiilolinssit korjaavat taittovirheen erittäin hyvin, ovat mukavat ja turvalliset. Turvallisella käytöllä tarkoitan, sitä, että uinnin jälkeen heitän linssit roskiin, jolloin mahdolliset epäpuhtaudet menevät myös roskiin.  Piilolinsseillä näkee myös saunassa ja pesutiloissa, eikä tarvitse kulkea uimalasit päässä.

Tutuissa uimahalleissa käytän taas uimalasejani, joissa on yksilölliset vahvuudet  ja ne ovat aina mukanani muuallakin. Ne on helppo laittaa päähän ja huolettomat muutenkin. Kesällä järvissä ja merissä  uidessa ne ovat korvaamattomat. Helsingin Optiikasta saa valmiina 0,50 voimakkuuksien välein uimalaseja ja hiomo tilauksena myös hajataitto- ja muita yksilöllisiä voimakkuuksia.

 Sukellusmaskit

Sukeltaessa maskin  hyvä istuvuus on tärkein asia. Monilta valmistajilta löytyy hyviä maskeja, joihin saa omat voimakkuudet. Minä suosin omaa silmälasivoimakkuutta, mikäli ei ole kyse suuresta taittovirheestä. Suurissa voimakkuuksissa ( yli – 6.5 tai +4 kauas) saa aina paremman lopputuloksen, kun käyttää asiantuntijaa mm voimakkuuksien, pintavälin ja silmäterän mittauksissa. Linssien voimakkuudet  lasketaan erikseen, sillä sukellusmaskin lasi on kauempana silmästä , kuin normaali silmälasi.

Omissa maskeissani on mittatilauksena hiotut linssit, jotka on liimattu lasiliimalla maskin lasin sisäpintaan.

Piilolinssit ovat toinen hyvä vaihtoehto. Niillä näkee sukeltaessa, sekä ennen että jälkeen sukelluksen loistavasti. Yleinen luulo on, että piilolinssit huuhtoutuvat mereen, jos joutuu pitämään silmiä veden alla auki ilman maskia. Veden alla silmään, jossa on piilolasi, vaikuttaa osmoosi-ilmiö, joka aiheuttaa sen, että  piilolasi enemminkin takertuu silmään. Ellei ui hyvin suolaisessa vedessä. Easy diving- olosuhteissa piilolinssit ovat hyvät.

Suoritin aikoinaan ensimmäisen asteen sukellustutkinnon Sardiniassa, Saksalaisen supertarkan opettajan ohjaamana. Siellä ei auttanut pullikointi piilolinsseistä tai huonosta näöstä, laitteet oli haettava pohjasta ja puettava päälle. Kaikki varusteet olivat pohjassa maskia ja pulloja myöten. Sukelsin, näin laitteet ja puin ne päälleni ja piilolinssit pysyivät päässä. Merivesi hieman kirvelsi, mutta kun olin tyhjentänyt maskin merivedestä ja räpytellyt muutaman kerran kaikki oli taas hienosti.

Myöhemminkin on ollut useita tilanteita, jolloin maskiin on tullut vettä tai se on täyttynyt vedellä. Vaativammissa olosuhteissa ja pidemmillä sukelluksilla, oma maski silmälasivoimakkuuksilla on ollut kuitenkin mukavampi.

Omaan maskiin saa myös lähivoimakkuudet helposti, jolloin aikuisnäköisen on helpompi lukea sukellustietokonetta ja mittareita.

Aikuisnäköisen sukelluslasit

Rannetietokoneet ovat nykypäivää sukeltaessa ja niiden tarkka näkeminen on elintärkeää.  Silmän ikääntyessä silmän sisäisen linssin, mykiön, mukautumiskyky vähenee ja tarvitsemme lähelle lisää voimakkuutta. Vaihtoehtoina on kaksitehoiset sukelluslasit, tai lähiosa vain esim vasempaan lasiin.  Olen laittanut monille tutuille sukeltajille aluksi ”harjoittelu” lähilisän -> tämä on linssin  alareunaan takapinnalle laitettava ADD voimakkuus, esim +1.50, jolla  näkee mittarit. Tämän vaihtoehdon huonona puolena on, että aluksi nämä muoviset Magic-linssit pysyvät hyvin, mutta vanhenevat UV-valossa , eivätkä pysy enää  pitkään käytettyinä niin hyvin paikoillaan.

Muita vaihtoehtoja

Mahdollisuuksia korjata taittovirhettä on myös asentaa sukellusmaskiin adapteri. Adapteri on maskiin sopiva kehys, joka pysyy paikoillaan maskin sisällä oikeassa asennossa. Adapteriin on hiottu sukeltajan omat voimakkuudet. Hyviä puolia on hyvä optiikka, helppo käyttö ja kestävyys. Huonoja puolia on taas ylimääräinen pinta, joka taittaa valoa ja helpompi huurtuvuus.  Uusi hieno keksintö on kupolimainen sukelluslasi, joka mahdollistaa tarkan näkemisen  likinäköiselle , jopa -6 asti. Huonoja puolia on , ettei maskilla näe pinnan päällä ja hyperoopeille, eli plusvoimakkuuksille siitä ei ole vastaavaa iloa.

Kaikkiin lajeihin löytyy sovellutus

Monien lajien harrastajana ja optikkona, voin tyytyväisenä kertoa, että löydämme toimivia vaihtoehtoja kaikkiin näkemisen haasteisiin. Olimme sitten pinnan alla tai vaikka 2 km korkeudessa.

Henkilön Helsingin Optiikka Oy kuva.